יום שישי, 29 באפריל 2016

קרן מיכאלי נגד אילן בן דב

קרן מיכאלי: היו פחד ואלימות כלכלית בבית

"מעמדי בבית היה מעמד של או־פר... לא הייתי רשאית לצאת כל כך הרבה... הייתה אלימות כלכלית בבית... לא הייתה לי חירות בלתי מוגבלת, הכול היה מותנה בגחמותיו של אילן... השימוש בכרטיס האשראי היה תמיד מלווה בחרדה, לא ידעתי איך זה יסתיים: בטענות על הגזמה או בזריקת החפצים שקניתי... היה פחד רחב היקף". קרן מיכאלי, שנאשמת עם מי שהיה בן זוגה אילן בן דב בהעסקת עובדת זרה, מסרה בבית המשפט עדות מצמררת על מערכת היחסים המורכבת בינה לבינו. איש העסקים לא התייחס להאשמותיה, ואמר בעדותו: "היא ניהלה את הבית למופת... היה ברור לי שהעובדת חוקית. קרן ידעה שיש לי עקרונות שלא לעבור על החוק"

"אני למעשה הייתי המטפלת בילדים. עזר כנגדי הייתה לי מנקה. למעשה, היה יחס די שוויוני ביני לבין אלמה (העובדת הזרה מהפיליפינים, א.ח). מעמדי בבית היה מעמד של או־פר, לא היה לי מעמד של בעלת בית, לא מבחינת בעלות על הבית, על כלכלת הבית, החלטות שקשורות בבית, פרט לגידול הילדים. גם לא הייתי רשאית לצאת כל כך הרבה, די דומה לאלמה, לה היה איזה סופ"ש ולי לא היה... אילן לא לקח חלק בגידול הילדים והתנהלתי כמו חד הורית... הייתה אלימות כלכלית בבית...".


כך העידה קרן מיכאלי בבית הדין לעבודה בתל אביב, לאחר שהוגש נגדה ונגד בן זוגה לשעבר אילן בן דב כתב אישום שייחס לשניהם העסקת עובדת זרה ללא היתרים. הדוגמנית לשעבר חשפה את מערכת היחסים העכורה ששררה, לטענתה, בבית שבו התגוררו, בניסיון להסביר כי לא הייתה לה כל סמכות לקלוט עובדת בביתה.

אילן בן דב וקרן מיכאלי. מיכאלי: "התנהלתי כמו חד הורית" (צילום: רפי דלויה)
אילן בן דב וקרן מיכאלי. מיכאלי: "התנהלתי כמו חד הורית" (צילום: רפי דלויה)

התובעת הקשתה עליה בעניין זה. "כשצריך משהו בבית, אם יש צורך מיידי, את מפעילה שיקול דעת?", שאלה ומיכאלי השיבה: "להרים קודם טלפון לאילן זה מצב שיקול הדעת שלי מתוך פחד".

"הכוונה לפחד במועד הספציפי הזה, או רחב?"

"פחד רחב היקף", השיבה.

"נכון שלא אמרת לפקחים שהגיעו לביתך מילה על פחד?", שאלה התובעת.

"לא חושבת שזה התפקיד להגיד למפקחים שאני מפחדת מבעלי, אבל עובדה שהרמתי טלפון ובלעדיו לא עשיתי שום צעד".

× × ×

במאי 2012 הגיעו פקחי משרד הפנים לביתם של בני הזוג בצהלה. מכתב האישום שהוגש נגד השניים עולה כי הם העסיקו במשך שלושה חודשים עובדת זרה, אזרחית פיליפינית, בעבודות משק הבית ובטיפול בילדים. העובדת, כך נטען, לנה בביתם והעסקתה נעשתה בניגוד לחוק.

בן דב ומיכאלי הטילו את האחריות להעסקתה זה על זה. מאז ביקור הפקחים בביתם הספיקו להתגרש, ובמהלך עדותה בבית המשפט מיכאלי, כאמור, תיארה את החיים לצד בן זוגה לשעבר.

היא סיפרה שהיא מורה ומחנכת במקצועה, שבאותה העת הקדישה את עצמה לניהול משק הבית ולגידול הילדים וציינה כי ויתרה "על האפשרות שלי להתפרנס".

"אף פעם לא קיבלתי החלטות איזו עובדת תהיה או לא תהיה בבית", סיפרה לשופטת חנה טרכטינגוט. "אני נכנסתי לבית שהייתה בו עובדת זרה. כשהכרתי את אילן הייתה עובדת זרה בביתו (הקודם, א.ח)".

בן דב ומיכאלי. מיכאלי: "בלעדיו לא עשיתי שום צעד" (צילום: ענת מוסברג)
בן דב ומיכאלי. מיכאלי: "בלעדיו לא עשיתי שום צעד" (צילום: ענת מוסברג)

התובעת, עו"ד חגית רונן: "למה את רוצה שבית הדין ישתכנע שבמערכת קבלת ההחלטות בבית את היית אפסית ואילן היה כל יכול?"

"אני חושבת שלא ייתכן שאני אשא באחריות כשאני למעשה פה רק בורג קטן של העברת כסף והוראות בתוך המערכת, לא הייתה לי סמכות למה שקורה בבית".

כשנשאלה האם היה להם חשבון בנק משותף, השיבה: "היה לנו באותה עת, סליחה, באותו זמן לא היה לי חשבון משותף. היה לי חשבון שהוא שלי, שאילן העביר אליו כספים".

תובעת: "האם הייתה לך זכות חתימה?"

"זה חשבון שלי שהיה על שמי, שאילן העביר אליו כספים. הייתה אלימות כלכלית בבית".

תובעת: "את טוענת שעל כל דבר ביקשת אישור. האם הוגבלת בתשלומי כספים לצורך אחזקת הבית?"

"לא היה לי סכום בלתי מוגבל או חירות בלתי מוגבלת, הכול היה מותנה בגחמותיו של אילן, אם הוא רוצה לאשר אז אישר ואם לא אז נסגר החשבון".

תובעת: "הסבירי את השימוש בכרטיס אשראי".

"הוא תמיד היה מלווה בחרדה. לא ידעתי איך זה יסתיים - אם בטענות על הגזמה, בזריקת חפצים שקניתי, אף פעם לא היה מתווה הגבלה או סכום, זה ארעי".

מעדותה של מיכאלי עולה כי היא שילמה את שכר העבודה לעובדת הזרה בסך 4,000 שקל במזומן ומיד לאחר ביקור הפקחים בביתה היא רכשה לה כרטיס טיסה כדי שלא תשב במעצר.

× × ×

כשבן דב עלה על דוכן העדים הוא ביקש להבהיר כי יש לו בעסקיו השונים כ־11 אלף עובדים ומי שקלטה את העובדת הזרה הייתה קרן, שכן היא זו שהייתה אחראית על משק הבית. "היה ברור לי שהיא חוקית", אמר בעדותו. "קרן ידעה שיש לי עקרונות שלא לעבור על החוק".

בן דב ומיכאלי. מיכאלי: "פחד רחב היקף" (צילום: ענת מוסברג)
בן דב ומיכאלי. מיכאלי: "פחד רחב היקף" (צילום: ענת מוסברג)

תובעת: "האם היא התייעצה איתך בנוגע להעסקתה?"

בן דב השיב: "לא. לא אכנס לעניינים אחרים. אני חושב שקרן היטיבה לתאר את זה שהיא התעסקה בענייני הבית. באותה תקופה ספציפית הייתי עסוק מאוד מאוד וזה התפרסם בעיתונות, בענייני חברת פרטנר, וקרן ניהלה את הבית למופת באותה תקופה".

כשנשאל אם הוא מכיר את הפרסומים שלפיהם אסור להעסיק עובדים זרים, השיב: "נהייתי מאוד רגיש אחרי המקרה שלנו. לפני כן, אני לא יכול להיתמם ולומר שלא ידעתי שקיימת בעיה, אבל לא הייתי רגיש לזה, לצערי. בדיעבד, הייתי צריך לוודא עם קרן שהיא עושה כמו שצריך".

בן דב, יש לציין, התעלם בעדותו מהדברים הקשים שהטיחה בו זוגתו לשעבר.

× × ×

התובעת, עו"ד חגית רונן, ביקשה להרשיע את שני בני הזוג בעבירה המיוחסת להם. באשר למיכאלי אמרה התובעת כי במהלך עדותה היא ניסתה "לצמצם את חלקה, טענה טענות שונות באשר לזוגיות נכשלת... ועיקר טענותיה היו כי בן דב הוא בלבד היה אחראי בהעסקת העובדת הזרה, והיא למעשה הייתה לכל היותר ממלאת אחר הוראותיו ו'עובדת' נוספת ב'ממלכתו'...".

באשר לבן דב, אמרה התובעת כי הוא ידע שהעובדת גרה ועובדת בביתו. "מי שבדרך קבע עשה לו נוהג להעסיק עובדים זרים בביתו הרי שידע גם ידע מה היה מעמדה בישראל", אמרה התובעת לגביו.

עו"ד ברק כהן, בא כוחה של מיכאלי, ביקש שלא להרשיעה. "המציאות בעניינו היא מציאות מורכבת שבה מערכת יחסי הכוחות בין מיכאלי לבין בן דב חד צדדית... מעבר לבית המגורים עצמו, גם אפסותה הכלכלית של מיכאלי ביחס לבן דב מובהקת: היא מעולם לא העסיקה עובד כלשהו בחייה, מעולם לא החזיקה באיתנות כלכלית של העסקת עובדים.

מיכאלי. ויתרה על האפשרות להתפרנס (צילום: אביב חופי)
מיכאלי. ויתרה על האפשרות להתפרנס (צילום: אביב חופי)

"מיכאלי העידה כי מבחינת עיסוקה היא מורה ומחנכת שוויתרה על האפשרות להתפרנס, כלומר לא רק שהיא לא בעלת יכולת העסקה, היא גם נטולת מקור פרנסה".

עו"ד כהן המשיך ואמר: "מיכאלי הייתה תלויה בכל הוצאה כספית בבן דב. מיכאלי תלויה בהסכמתו לצאת מהבית, שהרי כל יציאה מעבר לניהול משק הבית
מהווה לדידו חריגה מ'התפקיד' שייעד לה במערך הכולל של חייו... מיכאלי, כאישה הנתונה בנחיתות מופלגת במערכת יחסים מול נאשם כה דומיננטי, בוודאי לא מסוגלת לשתף בכך את פקחי ההגירה...

"בן דב הפקיד ומינה את מיכאלי לנהל את משק הבית עבורו, ובעיקר בהתאם לרצונו. ואת רצונותיו בכל הנוגע לניהול משק הבית הגשימה מיכאלי שלא מתוך רצון חופשי או חירות בסיסית, אלא מתוך פחד. פחד ממנו. פחד שהוא תוצר של מערכת יחסים בין שניים, שבה האחד הוא אדון כל יכול והשנייה עושה כרצונו. מערכת יחסים בין שולט כלכלי לבין נשלטת בכל רמות החיים. או כמו שהעידה מיכאלי: 'פחד רחב היקף'.

"האמת צריכה להיאמר, סביר מאוד שמיכאלי לא הייתה חושפת את מציאות הכורח והאפסות שלה מול בן דב, אלמלא החל תהליך השחרור הזוגי ממנו. אכן, רק עתה היא מתחילה להשתחרר, ובקושי רב, מידיו הכובלות של בן דב.

"בהיעדר תהליך שחרור ממערכת יחסים של שולט ונשלט, אפשר בהחלט להניח כי מיכאלי לא הייתה מסוגלת לחשוף פרטים כה אישיים ביחס לחייה, ובכלל זה נחיתותה מול בן דב, אילו רף החירות שלה היה נותר כפי שעמד בשנת 2012... סביר להניח שמיכאלי הייתה מצווה להעמיד עצמה כקורבן למעשי בן דב, אשר הוא האחראי היחיד להם, באשר הוא מי שהיה מוסמך לקבל את ההחלטות כולן באשר למכלול חייה".

× × ×

בשבוע שעבר ניתנה הכרעת הדין שבה הורשעו מיכאלי ובן דב בהעסקת עובדת זרה ללא היתר. בהכרעה ציינה השופטת את טענותיה של מיכאלי שלפיהן "היא הגשימה את רצונו של הנאשם, שלא מתוך רצון חופשי או חירות בסיסית, אלא מתוך פחד הנובע ממערכת יחסים שבה האחד הוא אדון כל יכול והשנייה עושה כרצונו... רק היום, משהחל תהליך השחרור הזוגי, יכולה הנאשמת לחשוף את המציאות, הכורח והאפסות שלה מולו".

בעוד מיכאלי טענה כי לאור הדברים שסיפרה על מערכת היחסים העכורה בינה לבין בן דב ועל היחס לו זכתה, אין לה אחריות פלילית, קבעה השופטת כי "טענות אלה דינן להידחות".

בן דב. השופטת: "התנהלותו עולה כדי עצימת עיניים" (צילום: מוטי קמחי)
בן דב. השופטת: "התנהלותו עולה כדי עצימת עיניים" (צילום: מוטי קמחי)

השופטת טרכטינגוט הוסיפה וכתבה בהחלטתה: "השתכנעתי כי גיוס העובדת היה החלטה שנבעה מתוך רצון משותף של הנאשמים". ולגבי בן דב קבעה השופטת כי התנהלותו "עולה כדי 'עצימת עיניים'...".

השופטת לא התעלמה מהדברים שסיפרה מיכאלי באולמה, וכתבה בהחלטתה שלא היה מקום להעלותם בפניה: "חלוקת התפקידים בין בני הזוג אינו מעניינו של בית הדין ויש להצר על כך כי מיכאלי ביקשה להעביר את הסכסוך בין בני הזוג לפתחו של בית הדין".

על בקשת בן דב שלא להרשיעו בטענה כי תהיה להרשעה השפעה מיידית על תחומי עיסוקו, קבעה השופטת שיש לדחות בקשה זו. "הנאשם לא הוכיח כי יש בהרשעתו כדי לגרום נזק קונקרטי או התקיימו נסיבות שבהן עלול להיווצר פער בלתי נסבל בין עוצמת הפגיעה של הרשעה פלילית לבין התועלת שתצמח לחברה ולאינטרס הציבורי מקיומה של הרשעה".

גזר דינם של מיכאלי ובן דב יינתן בסוף החודש.


הטייקון שנקלע לקשיים

מהילדות ביד אליהו, דרך רכישת פרטנר ועד ההסתבכויות הכלכליות שאילצו את אילן בן דב למכור את החברה

קרן מיכאלי ואילן בן דב נישאו ב־2008. מיכאלי, שהייתה דוגמנית ידועה, עזבה את התחום והפכה לאשת חינוך. לפני כחצי שנה פורסם שהם נפרדים.

בן דב, 58, נולד וגדל ביד אליהו למשפחה מעוטת יכולת. בתחילת שנות ה־90 מיצב את עצמו כאיש עסקים מוביל כשהקים את חברת סאני אלקטרוניקה. בתחילה ייבאה החברה לישראל את מוצרי חברת Sega ובהמשך קיבלה זיכיון בלעדי לייבוא טלפונים סלולריים של סמסונג. כמו כן, הוא החזיק בחברת דינמיקה סלולר.

בן דב הוגדר על ידי התקשורת כטייקון בראשית שנות ה־2000 לאחר שביצע עסקאות ענק, שהידועה שבה היא רכישת חברת פרטנר באמצעות גיוס כספים והנפקת אג"חים לציבור. את פרטנר רכש מחברת האצ'יסון ומפואה באמצעות סקיילקס, שהייתה בבעלותו, ובאמצעות בנק לאומי תמורת 5.3 מיליארד שקל.

עם זאת, במהלך השנים האחרונות הוא נקלע לקשיים ובינואר 2013 מכר את רוב אחזקותיו בפרטנר לאיש העסקים חיים סבן.

בספטמבר 2013 עיקל בנק לאומי לבן דב קרקע בכפר שמריהו שעליה תכנן לבנות את ביתו. בינואר 2014 החל בנק לאומי לממש את נכסיו.

לפני כשבועיים החזיר בן דב 51 מיליון שקל לקופת הכינוס של חברת טאו תשואות לאחר שחויב לעשות כן על ידי בית המשפט העליון.

נישואיו למיכאלי, 37, היו נישואיו השניים. בן דב היה מבאי חצרו של הרב יאשיהו פינטו, שהורשע לפני כחצי שנה בעבירות של מתן שוחד, ובעבר סיפר עליו: "הרב היה שותף סוד, חבר יועץ וחכם".


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה